Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z višní

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z višní

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

70 kcal

Energie kJ

292 kJ

Bílkoviny

1.2 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.2 %) Sacharidy (83.9 %) Tuky (7.7 %) Vláknina (1.1 %)

Višně jsou plody višně obecné (Prunus cerasus), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Tvarem připomínají třešně, jejich barva je ale většinou tmavší (některé druhy jsou ale světle červené), většinou se jedná o odstíny tmavě rudé. Jejich chuť se liší podle odrůdy, většinou je sladkokyselá. Původně pochází z jihovýchodní Evropy, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Šťáva z višní a zdraví

Šťáva z višní je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z višní má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z višní v kuchyni

Šťáva z višní se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených potravin.
Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z višní je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.