Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z třešní

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z třešní

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

77 kcal

Energie kJ

320 kJ

Bílkoviny

1.2 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.6 %) Sacharidy (87.7 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (1 %)

Třešně jsou plody třešně ptačí (Prunus avium) s různým zabarvením (nejčastěji červené až tmavě rudé), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Mají typicky sladkou chuť. Původně pochází z Malé Asie, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Šťáva z třešní a zdraví

Šťáva z třešní je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z třešní má tedy vliv na činnost srdce a cév. Poskytují i nemalé množství jódu (obsah se odvíjí od jeho zastoupení v půdě), jsou tedy potravinou ovlivňující funkci štítné žlázy. Má mírné močopudné účinky. Šťáva z třešní má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z třešní v kuchyni

Šťáva z třešní se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z třešní je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.