Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
68 kcal
Energie kJ
284 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
7.5 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
1 g
Rukola je označení pro listy rokety seté (Eruca sativa). Tato bylina pochází původně ze Středozemí.
Listy rokety seté jsou bohatým zdrojem draslíku a vápníku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Rukola je významným zdrojem vitamínu C a složek, které stimulují trávicí pochody. Má mírně močopudné účinky.
Šťáva z rukoly se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu.
Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.