Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z rukoly

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z rukoly

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

68 kcal

Energie kJ

284 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

7.5 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (7.5 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (30.8 %) Sacharidy (46.3 %) Tuky (19.9 %) Vláknina (3 %)

Rukola je označení pro listy rokety seté (Eruca sativa). Tato bylina pochází původně ze Středozemí.

Šťáva z rukoly a zdraví

Listy rokety seté jsou bohatým zdrojem draslíku a vápníku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Rukola je významným zdrojem vitamínu C a složek, které stimulují trávicí pochody. Má mírně močopudné účinky.

Šťáva z rukoly v kuchyni

Šťáva z rukoly se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu.
Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.