Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z ředkviček

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z ředkviček

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

21 kcal

Energie kJ

84 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14.6 %) Sacharidy (83.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (2 %)

Ředkvička je kořen ředkve seté (Raphanus sativus). Je typická kulovitým až válcovitým tvarem kořene, barva je nejčastěji červená nebo bílá. Původně pochází z Asie. 

Šťáva z ředkvičky a zdraví

Ředkev obsahuje hořčičné oleje, které jí dávají typickou štiplavou a ostrou chuť. Jejich obsah v kořenu se výrazně liší, je závislý na podmínkách pěstování. Tyto látky stimulují tvorbu trávicích enzymů a zlepšují tak kvalitu trávení. Mají navíc antibakteriální účinky. Podobně jako většina ostatních druhů zeleniny je i ředkvička významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.

Šťáva z ředkvičky v kuchyni

Šťáva z ředkvičky se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.