Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z řapíků celeru

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z řapíků celeru

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

19 kcal

Energie kJ

78 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

2.6 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (2.6 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (22.5 %) Sacharidy (58.6 %) Tuky (14.6 %) Vláknina (4.3 %)

Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.

Šťáva z řapíků celeru a zdraví

Řapíky celeru jsou zdrojem vitamínu C, karotenů a minerálních látek, mezi kterými vystupuje do popředí draslíksodík. Zajímavý je i zastoupení vápníku včetně jeho poměru s hořčíkem.

Šťáva z řapíků celeru v kuchyni

Šťáva z řapíků celeru se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.