Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
19 kcal
Energie kJ
78 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
2.6 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
0.4 g
Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.
Řapíky celeru jsou zdrojem vitamínu C, karotenů a minerálních látek, mezi kterými vystupuje do popředí draslík a sodík. Zajímavý je i zastoupení vápníku včetně jeho poměru s hořčíkem.
Šťáva z řapíků celeru se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.