Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
47 kcal
Energie kJ
196 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
0.5 g
Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis). Jedná se o stromy, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny se pohybuje od žluté přes oranžovou až po světle fialovou. Původně pochází ze subtropických oblsatí Číny a Vietnamu.
Šťáva z pomerančů je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty.
Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z pomerančů má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z pomerančů se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce
a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z pomerančů je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.