Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z pomeranče

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z pomeranče

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

47 kcal

Energie kJ

196 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.5 %) Sacharidy (89.5 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (2.1 %)

Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis). Jedná se o stromy, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny se pohybuje od žluté přes oranžovou až po světle fialovou. Původně pochází ze subtropických oblsatí Číny a Vietnamu. 

Šťáva z pomeranče a zdraví

Šťáva z pomerančů je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty
Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z pomerančů má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.​

Šťáva z pomeranče v kuchyni

Šťáva z pomerančů se nejčastěji používá samotná nebo  v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce 
klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z pomerančů je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.