Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
48 kcal
Energie kJ
198 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
0.2 g
Pomelo (syn. šedok) je citrusový plod stromu pomelo (Citrus maxima). Jedná se o největší citrusové ovoce s velmi silnou slupkou žluté barvy, o průměrné velikosti kolem 15 - 25 cm. Barva dužiny je většinou žlutá, chutná sladkokysele. Původně pochází z jihovýchodní Asie.
Šťáva z pomela je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík, sodík a antioxidanty.
Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu šťávy je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Pomelo obsahuje poměrně vysoké koncentrace furanokumarinů (stejně jako grapefruit), které si rostliny vyrábí jako součást svého obranného systému. Tyto látky mají schopnost snižovat účinky některých léků (statinů, analgetik aj.).
Šťáva z pomela se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z pomela je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.