Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z polníčku

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z polníčku

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

87 kcal

Energie kJ

361 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

7.5 g

Tuky

4 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (7.5 g) Tuky (4 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (19.4 %) Sacharidy (36.4 %) Tuky (41.8 %) Vláknina (2.3 %)

Polníček je označení pro listy kozlíčku polního (Valerianella locusta). Tato bylina pochází ze Středozemí, bylina je rozšířena ve většině oblastí mírného pásma severní polokoule. 

Šťáva z polníčku a zdraví

Listy kozlíčku polního jsou bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, konzumace polníčku je tak prospěšná srdečně-cévnímu systému. 

Šťáva z polníčku v kuchyni

Šťáva z polníčku se nejčastěji používá v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených potravin.
Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.