Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z papáji

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z papáji

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

57 kcal

Energie kJ

236 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.9 %) Sacharidy (89.1 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (1.8 %)

Papája je plod papáji obecné (Carica papaya), původně pocházející ze Střední Ameriky. Rozměr podlouhlých plodů se pohybuje od 15 do 50 cm, jejich hmotnost kolísá mezi 0,5 - 10 kg. 

Šťáva z papáji a zdraví

Šťáva z papáji je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a vitamín C. Konzumace čerstvě lisované šťávy z angreštu má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z papáji má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují enzym papain, který napomáhá štěpení bílkovin - konzumace šťávy z papáji tak napomáíhá trávení a vykazuje protizánětlivé účinky.

Šťáva z papáji v kuchyni

Šťáva z papáji se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z papáji je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.