Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
79 kcal
Energie kJ
330 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
15 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
0.7 g
Ostružiny jsou plody ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízce příbuzného malinám. Mají tmavě modrou a modrofialovou barvu, jejich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytuje se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky, v jižních krajích je typický i pro vyšší nadmořské výšky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm.
Šťáva z ostružin je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík, v zajímavém množství je zastoupen i vápník. Konzumace čerstvě lisované šťávy z ostružin má tedy vliv na činnost srdce a cév. Je současně bohatým zdrojem antioxidantů, obsažené polyfenolické látky mají adstringentní (stahující) účinky. Šťáva z ostružin má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z ostružin se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z ostružin je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.