Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z manga

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z manga

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

85 kcal

Energie kJ

356 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

18 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (18 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.9 %) Sacharidy (88.5 %) Tuky (6.4 %) Vláknina (1.2 %)

Mango je plod tropického stromu mangovníku indického (Magnifera indica), původně pocházející z jižní a jihovýchodní Asie. Rozměr plodů 10 do 25 cm, jejich hmotnost může být až 2 kg, barva je nejčastěji žlutá, oranžová, červená nebo zelená.

Šťáva z manga a zdraví

Šťáva z manga je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty (karoteny). Konzumace čerstvě lisované šťávy tak má vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z manga má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z manga v kuchyni

Šťáva z manga  se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z manga je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.