Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z mandarinky

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z mandarinky

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

61 kcal

Energie kJ

253 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

13 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (13 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.5 %) Sacharidy (90.1 %) Tuky (4.5 %) Vláknina (2 %)

Mandarinka je plod mandarinky obecné (Citrus reticulata). Jedná se o stromy nízkého vzrůstu, výjimečně keře, jejichž plody mají hořkotrpkou oranžovou slupku, dosahují velikosti od 5 do 12 centimetrů. Barva dužiny je oranžová, plodina je typická pro tropické a subtropické oblasti.

Šťáva z mandarinky a zdraví

Šťáva z mandarinky je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík vitamín C. Konzumace čerstvě lisované šťávy tak má vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z mandarinky v kuchyni

Šťáva z mandarinky se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z mandarinky je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.