Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z malin

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z malin

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

81 kcal

Energie kJ

336 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.4 %) Sacharidy (78.1 %) Tuky (9 %) Vláknina (2.5 %)

Maliny jsou plody maliníku obecného (Rubus idaeus), botanicky blízce příbuzné ostružinám. Mají červenou barvu, jejich chuť je sladká. Původně pochází z Evropy a sevrní Asie, vyskytuje se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. 

Šťáva z malin a zdraví

Šťáva z malin je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík, v zajímavém množství je zastoupen i vápník. Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Je bohatým zdrojem antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky. Šťáva z malin má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z malin v kuchyni

Šťáva z malin se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z malin je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.