Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z kořene petržele

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z kořene petržele

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

36 kcal

Energie kJ

151 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

7 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (7 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.1 %) Sacharidy (81.3 %) Tuky (5 %) Vláknina (5.6 %)

Petržel kořenová (Petroselinum crispum) je hojně rozšířenou kořenovou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.

Šťáva z kořene petržele a zdraví

Kořen petržele obsahuje silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů. Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky. Zastupuje vyšší podíl draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévního systému.

Šťáva z kořene petržele v kuchyni

Šťáva z kořene petržele se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin, často bývá používána jako základ těchto směsí. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.