Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
36 kcal
Energie kJ
151 kJ
Bílkoviny
0.7 g
Sacharidy
7 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1 g
Petržel kořenová (Petroselinum crispum) je hojně rozšířenou kořenovou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.
Kořen petržele obsahuje silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů. Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky. Zastupuje vyšší podíl draslíku, který rozhoduje o správném fungování srdečně-cévního systému.
Šťáva z kořene petržele se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin, často bývá používána jako základ těchto směsí. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.