Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z klíčků řeřichy

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z klíčků řeřichy

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

229 kcal

Energie kJ

958 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

1.5 g

Tuky

15 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (1.5 g) Tuky (15 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (36.5 %) Sacharidy (2.7 %) Tuky (59 %) Vláknina (1.7 %)

Řeřicha setá je listová zelenina, svůj původ má na Blízkém východě. V kuchyni se používají listy i klíčené výhonky.

Šťáva z klíčků řeřichy a zdraví

Šťáva z klíčků řeřichy je - stejně jako šťáva z klíčků ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje i podíl antinutričních látek. Samotné klíčky a šťávy z nich obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Šťáva z klíčků řeřichy je významným zdrojem některých minerálních látek - nejvíce draslíkuvápníku

Šťáva z klíčků řeřichy v kuchyni

Šťáva z klíčků řeřichy se nejčastěji používá v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených potravin.
Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.