Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
229 kcal
Energie kJ
958 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
1.5 g
Tuky
15 g
Vláknina
2 g
Řeřicha setá je listová zelenina, svůj původ má na Blízkém východě. V kuchyni se používají listy i klíčené výhonky.
Šťáva z klíčků řeřichy je - stejně jako šťáva z klíčků ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje i podíl antinutričních látek. Samotné klíčky a šťávy z nich obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Šťáva z klíčků řeřichy je významným zdrojem některých minerálních látek - nejvíce draslíku a vápníku.
Šťáva z klíčků řeřichy se nejčastěji používá v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených potravin.
Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.