Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z kiwi

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z kiwi

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

76 kcal

Energie kJ

314 kJ

Bílkoviny

1.2 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.7 %) Sacharidy (83.6 %) Tuky (8.4 %) Vláknina (1.3 %)

Kiwi je plodem aktinidie lahodné (Actinidia deliciosa) s hnědou a chlupatou slupkou. Dužnina je zelená, chuť je lahodně sladká. Velikost plodů včetně jejich tvaru připomíná slepičí vejce. Původně pochází z Číny. 

Šťáva z kiwi a zdraví

Šťáva z kiwi je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a vitamín C. Konzumace čerstvě lisované šťávy tak má vliv na činnost srdce a cév. Je zdrojem enzymu actinidinu, který pomáhá štěpit bílkoviny - v tomto směru napomáhá trávení
Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z kiwi v kuchyni

Šťáva z kiwi se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z kiwi je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.