Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z jahod

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z jahod

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

51 kcal

Energie kJ

210 kJ

Bílkoviny

0.9 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.5 %) Sacharidy (83.3 %) Tuky (7.2 %) Vláknina (2 %)

Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířena v mírném a subtropickém pásmu sevedrní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť. 

Šťáva z jahod a zdraví

Šťáva z malin je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z jahod má tedy vliv na činnost srdce a cév. Je bohatým zdrojem antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky. Šťáva z jahod má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z jahod v kuchyni

Šťáva z jahod se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z jahod je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.