Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
51 kcal
Energie kJ
210 kJ
Bílkoviny
0.9 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
0.5 g
Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířena v mírném a subtropickém pásmu sevedrní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť.
Šťáva z malin je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z jahod má tedy vliv na činnost srdce a cév. Je bohatým zdrojem antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky. Šťáva z jahod má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z jahod se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z jahod je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.