Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z hrušky

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z hrušky

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

83 kcal

Energie kJ

347 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

18 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (18 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.5 %) Sacharidy (90.9 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (1.2 %)

Hruška (malvice) je plod hrušně (Pyrus), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 60 do 300 g. 

Šťáva z hrušky a zdraví

Šťáva z hrušky je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z hrušky tak má vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z hrušky má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z hrušky v kuchyni

Šťáva z hrušky se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z hrušky je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.