Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z hroznového vína

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z hroznového vína

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

100 kcal

Energie kJ

418 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

23 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (23 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.1 %) Sacharidy (96.3 %) Tuky (0 %) Vláknina (1.6 %)

Hroznové víno jsou plody (bobule) révy vinné (Vitis vinifera). Pěstuje se především pro výrobu vína, existuje tak celá řada odrůd, které se liší barvou, velikostí, chutí i nutričním složením. Původně pochází z jižní a střední Evropy, dnes se pěstuje v mírném pásmu celého světa. 

Šťáva z hroznového vína a zdraví

Šťáva ze směsi ovoce je bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy z hroznového vína má vliv na činnost srdce a cév, imunitního systému a nervové soustavy. Lisovaná šťáva má vysoké zastoupení cukrů, hodnota glykemického indexu je vysoká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z hroznového vína v kuchyni

Šťáva z hroznového vína se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z hroznového vína je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.