Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
100 kcal
Energie kJ
418 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
23 g
Tuky
0 g
Vláknina
0.8 g
Hroznové víno jsou plody (bobule) révy vinné (Vitis vinifera). Pěstuje se především pro výrobu vína, existuje tak celá řada odrůd, které se liší barvou, velikostí, chutí i nutričním složením. Původně pochází z jižní a střední Evropy, dnes se pěstuje v mírném pásmu celého světa.
Šťáva ze směsi ovoce je bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy z hroznového vína má vliv na činnost srdce a cév, imunitního systému a nervové soustavy. Lisovaná šťáva má vysoké zastoupení cukrů, hodnota glykemického indexu je vysoká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z hroznového vína se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z hroznového vína je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.