Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
48 kcal
Energie kJ
200 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
0.4 g
Grapefruit (zkráceně grep) je citrusový plod rostliny Citrus paradisi. Jedná se o křížence pomeranče a pomela, jsou známy čtyři barevné formy - bílá, žlutá, růžová a červená. Plody mají poměrně tlustou slupku žluté barvy, velikost se pohybuje v rozemzí 10 - 15 cm, dužina je charakteristicky sladkokyselá s trpkou příchutí. Původně pochází z Karibiku.
Šťáva z grepu je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík, sodík a antioxidanty.
Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu šťávy je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují poměrně vysoké koncentrace furanokumarinů (stejně jako pomelo), které si rostliny vyrábí jako součást svého obranného systému. Tyto látky mají schopnost snižovat účinky některých léků (statinů, analgetik, antihypertenzív, imunosupresiv aj.).
Šťáva z grepu se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z grepu je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.