Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z grapefruitu

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z grapefruitu

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

48 kcal

Energie kJ

200 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7 %) Sacharidy (87.6 %) Tuky (3.8 %) Vláknina (1.7 %)

Grapefruit (zkráceně grep) je citrusový plod rostliny Citrus paradisi. Jedná se o křížence pomeranče a pomela, jsou známy čtyři barevné formy - bílá, žlutá, růžová a červená. Plody mají poměrně tlustou slupku žluté barvy, velikost se pohybuje v rozemzí 10 - 15 cm, dužina je charakteristicky sladkokyselá s trpkou příchutí. Původně pochází z Karibiku.

Šťáva z grapefruitu a zdraví

Šťáva z grepu je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík, sodík a antioxidanty
Konzumace čerstvě lisované šťávy má tedy vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu šťávy je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Plody obsahují poměrně vysoké koncentrace furanokumarinů (stejně jako pomelo), které si rostliny vyrábí jako součást svého obranného systému. Tyto látky mají schopnost snižovat účinky některých léků (statinů, analgetik, antihypertenzív, imunosupresiv aj.).

Šťáva z grapefruitu v kuchyni

Šťáva z grepu se nejčastěji používá samotná nebo  v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z grepu je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.