Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z česneku

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z česneku

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

194 kcal

Energie kJ

809 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

36 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (36 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.3 %) Sacharidy (77.8 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (2.1 %)

Česnek setý (kuchyňský) se pěstuje tak dlouho, že je nemožné určit přesné místo původu. Obecně je za domov považována centrální Asie. V současnosti se pěstuje téměř po celém světě, nejvíce v Číně, Španělsku, jižní Francii a celém Středozemí. Silice v cibuli obsahuje látku zvanou allin, která se po drcení změní na allicin, který je silně baktericidní, aseptický s působením na plísně, prvoky a viry. Nejčastěji se využívá čerstvý, ale existuje i v sušených plátcích, granulovaný nebo práškovitý. Na trhu můžeme najít velké množství druhů zpracování česneku, například nakládaný v octu, oleji či soli.

Šťáva z česneku a zdraví

Česnek komplexně posiluje imunitní systém. Do svých schopností zahrnuje zlepšování trávení a diabetu, snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Můžeme ho také využít jako prevenci proti rakovině tlustého střeva, žaludku, prsu nebo kůže. Díky allicinu, který má dezinfekční účinky, je účinný na rány po kousnutí a bodnutí hmyzu. Z důvodu silné koncentrace některých látek, silného aromatu a potenciálného rizika podráždění sliznice trávicího traktu a žlučníku je vhodné používat lisovanou šťávu z česneku v menším množství. Této šťávě by se měli nejčastěji vyhýbat jedinci užívající antihypertenzíva (léky na snižování krevního tlaku) a s poruchami žlučníku.

Šťáva z česneku v kuchyni

Šťáva z česneku se na rozdíl od šťáv lisovaných z většiny ostatních druhů zeleniny či ovoce nepoužívá jako součást pitného režimu, ale primárně jako přírodní lék.
Je možné ji kombinovat s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu.
Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.