Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z červeného rybízu

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z červeného rybízu

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

71 kcal

Energie kJ

296 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.8 %) Sacharidy (82.9 %) Tuky (3.8 %) Vláknina (1.4 %)

Červený rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je červená, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie.

Šťáva z červeného rybízu a zdraví

Šťáva z červeného rybízu je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy z červeného rybízu má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z červeného rybízu má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.​

Šťáva z červeného rybízu v kuchyni

Šťáva z červeného rybízu se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a 
klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z červeného rybízu je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.