Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z černého rybízu

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z černého rybízu

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

74 kcal

Energie kJ

310 kJ

Bílkoviny

1.8 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.8 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.2 %) Sacharidy (84.8 %) Tuky (3.7 %) Vláknina (1.4 %)

Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je černá, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie.

Šťáva z černého rybízu a zdraví

Šťáva z černého rybízu je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy z černého rybízu má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z černého rybízu má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.​

Šťáva z černého rybízu v kuchyni

Šťáva z černého rybízu se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a 
klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z černého rybízu je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.