Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z bulvy celeru

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z bulvy celeru

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

60 kcal

Energie kJ

251 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

8 g

Tuky

1 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (8 g) Tuky (1 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27.9 %) Sacharidy (55.8 %) Tuky (15 %) Vláknina (1.3 %)

Miřík celer je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.

Šťáva z bulvy celeru a zdraví

Celer působí močopudně a protizánětlivě. Podporuje aktivitu ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu a trávení, používá se i jako afrodiziakum. Šťáva je poměrně bohatým zdrojem draslíku a sodíku, z vitamínů pak B1 a B2.

Šťáva z bulvy celeru v kuchyni

Šťáva z bulvy celeru se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.