Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
60 kcal
Energie kJ
251 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
8 g
Tuky
1 g
Vláknina
0.4 g
Miřík celer je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.
Celer působí močopudně a protizánětlivě. Podporuje aktivitu ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu a trávení, používá se i jako afrodiziakum. Šťáva je poměrně bohatým zdrojem draslíku a sodíku, z vitamínů pak B1 a B2.
Šťáva z bulvy celeru se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.