Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z broskve

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z broskve

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

70 kcal

Energie kJ

290 kJ

Bílkoviny

0.9 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.4 %) Sacharidy (90.5 %) Tuky (2.6 %) Vláknina (1.4 %)

Broskev je plod broskvoně obecné (Prunus persica), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 50 do 200 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.

Šťáva z broskve a zdraví

Šťáva z broskve je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z broskve tak má vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z broskve má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z broskve v kuchyni

Šťáva z broskve se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z broskve je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin,
- ​smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.