Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
65 kcal
Energie kJ
270 kJ
Bílkoviny
1.5 g
Sacharidy
13 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
0.5 g
Bílý rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je bílo nažloutlá, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie.
Šťáva z bílého rybízu je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy z bílého rybízu má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z bílého rybízu má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z bílého rybízu se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a
klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z bílého rybízu je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.