Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z bílého rybízu

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z bílého rybízu

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

65 kcal

Energie kJ

270 kJ

Bílkoviny

1.5 g

Sacharidy

13 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 g) Sacharidy (13 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.7 %) Sacharidy (84.5 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (1.6 %)

Bílý rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je bílo nažloutlá, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie. 

Šťáva z bílého rybízu a zdraví

Šťáva z bílého rybízu je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy z bílého rybízu má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z bílého rybízu má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.​

Šťáva z bílého rybízu v kuchyni

Šťáva z bílého rybízu se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a 
klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek. Šťávu z bílého rybízu je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.