Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
67 kcal
Energie kJ
278 kJ
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
14 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
0.5 g
Angrešt je plodem keře Srstky angreštu (Ribes uva crispa), který roste především v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody angreštu dosahují průměrné velikosti kolem 2 cm.
Šťáva z angreštu je - stejně jako ostatní lisované šťávy - bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z angreštu má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z angreštu má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šťáva z angreštu se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleniny, ovoce a klíčených
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z angreštu je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.