Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z angreštu

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z angreštu

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

67 kcal

Energie kJ

278 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.3 %) Sacharidy (88.1 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (1.5 %)

Angrešt je plodem keře Srstky angreštu (Ribes uva crispa), který roste především v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody angreštu dosahují průměrné velikosti kolem 2 cm. 

Šťáva z angreštu a zdraví

Šťáva z angreštu je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy z angreštu má tedy vliv na činnost srdce a cév. Šťáva z angreštu má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva z angreštu v kuchyni

Šťáva z angreštu se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu z angreštu je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.