Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva z alfalfa klíčků

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva z alfalfa klíčků

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

246 kcal

Energie kJ

1030 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

30 g

Tuky

4 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (30 g) Tuky (4 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (34 %) Sacharidy (51 %) Tuky (14.6 %) Vláknina (0.4 %)

Alfalfa je mezinárodní označení pro tolici vojtěšku. Jedná se o globálně pěstovanoou pícninu původně pocházející z Asie. 

Šťáva z alfalfa klíčků a zdraví

Šťáva z alfalfa klíčků je - stejně jako šťáva z klíčků ostatních potravin - enormně bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje i podíl antinutričních látek. Samotné klíčky a šťávy z nich obsahují naprosté minimum těchto antinutričních faktorů. Šťáva z alfalfa klíčků je významným zdrojem některých minerálních látek - nejvíce draslíku a vápníku. Je bohatým zdrojem bílkovin, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.

Šťáva z alfalfa klíčků v kuchyni

Šťáva z alfalfa klíčků se nejčastěji používá v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.