Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
57 kcal
Energie kJ
239 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
12 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
1 g
Šťáva ze směsi ovoce je bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík a antioxidanty. Konzumace čerstvě lisované šťávy ze směsi různých druhů ovoce má vliv na činnost srdce a cév, imunitního systému a nervové soustavy.
Lisovaná šťáva má vysoké zastoupení cukrů, hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu ze směsi různých druhů ovoce je možné použít i k ochucení:
- kaší,
- dezertů,
- zmrzlin.