Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šrot žitný

Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní

Šrot žitný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

319 kcal

Energie kJ

1334 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

57 g

Tuky

1 g

Vláknina

19 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (57 g) Tuky (1 g) Vláknina (19 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.5 %) Sacharidy (74.8 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (11.9 %)

Žitný šrot se vyrábí sešrotováním zrn žita setého (Secale cereale). 

Žitný šrot a zdraví

Žitný šrot je zdrojem lepku, není tedy vhodný pro bezlepkovou dietu.Svým složením je velmi podobné pšenici, obsahuje ale více bílkovin a vlákniny. Na druhou stranu je oproti pšenici hůře stravitelné. Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Žitný šrot v kuchyni

Žitný šrot se používá nejčastěji jako krmivo pro dobytek. Dále jako surovina pro výrobu pečiva (jako součást moučných směsí).

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.