Energie kcal
345 kcal
Energie kJ
1442 kJ
Bílkoviny
30 g
Sacharidy
12 g
Tuky
15 g
Vláknina
17 g
Sójový šrot se vyrábí sešrotováním sójovým bobů (Glycine).
Sójový šrot je bezlepkový, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu.
Je bohatým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Tyto prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sójový šrot se používá nejčastěji jako krmivo pro dobytek.
Dále jako surovina pro výrobu:
- odtučněné sójové mouky,
- sójových koncentrátů, izolátů nebo hydrolyzátů.
- pečiva (jako součást moučných směsí).