Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šrot sójový

Kategorie: Luštěniny / Mouka

Šrot sójový

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

345 kcal

Energie kJ

1442 kJ

Bílkoviny

30 g

Sacharidy

12 g

Tuky

15 g

Vláknina

17 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (30 g) Sacharidy (12 g) Tuky (15 g) Vláknina (17 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (36.4 %) Sacharidy (14.6 %) Tuky (39.2 %) Vláknina (9.9 %)

Sójový šrot se vyrábí sešrotováním sójovým bobů (Glycine). 

Sójový šrot a zdraví

Sójový šrot je bezlepkový, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Tyto prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Sójový šrot v kuchyni

Sójový šrot se používá nejčastěji jako krmivo pro dobytek. Dále jako surovina pro výrobu:
- odtučněné sójové mouky,
- sójových koncentrátů, izolátů nebo hydrolyzátů.
- pečiva (jako součást moučných směsí).
 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.