Energie kcal
256 kcal
Energie kJ
1070 kJ
Bílkoviny
26 g
Sacharidy
16 g
Tuky
4 g
Vláknina
22 g
Špenát setý (Spinacia oleracea) je celosvětově rozšířená listová zelenina, která původně pochází z jihozápadní Asie.
Listy špenátu setého jsou bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, jehož správné využívání v těle je komplikováno vyšším obshaem kyseliny šťavelové ve špenátu. Tato látka je považována za antinutriční, má schopnost podporovat tvorbu ledvinových kamenů. Špenát je i významným zdrojem vitamínu K, který nemalou měrou ovlivňuje srážení krve - s touto informací by měli kalkulovat jedinci užívající antikoagulancia. Významný je i podíl karotenů v listech, nejvíce beta-karotenu a luteinu. Konzumace špenátu tak navyšuje antioxidační kapacitu, má i přímý vliv na správnou funkci zraku.
Listy špenátu se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny a koření do:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.