Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
286 kcal
Energie kJ
1195 kJ
Bílkoviny
16 g
Sacharidy
45 g
Tuky
2.5 g
Vláknina
4 g
Špaldové kernotto (špaldové kroupy) se vyrábí broušením loupaného zrna špaldy (Triticum spelta), kdy zrno přichází o tvrdou obalovou vrstvu.
Zrna obsahují lepek, nejsou tedy vhodná při bezlepkové dietě.
Protože se jedná o broušená zrna, obsahuje kernotto menší množství vlákniny, než celá zrna špaldy, je tedy i snadněji stravitelné.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kernotto se v kuchyni používá jako:
- lehká příloha,
- k přípravě karbanátků,
- do masových či zeleninových směsí,
- do polévek.
Z důvodu nižšího množství vlákniny se významně zkracuje doba jeho vaření, není potřeba jej proto předem namáčet.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.