Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Špaldové kernotto

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Špaldové kernotto

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

286 kcal

Energie kJ

1195 kJ

Bílkoviny

16 g

Sacharidy

45 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16 g) Sacharidy (45 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (23.4 %) Sacharidy (65.9 %) Tuky (7.9 %) Vláknina (2.8 %)

Špaldové kernotto (špaldové kroupy) se vyrábí broušením loupaného zrna špaldy (Triticum spelta), kdy zrno přichází o tvrdou obalovou vrstvu.

Kernotto a zdraví

Zrna obsahují lepek, nejsou tedy vhodná při bezlepkové dietě.
Protože se jedná o broušená zrna, obsahuje kernotto menší množství vlákniny, než celá zrna špaldy, je tedy i snadněji stravitelné.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Kernotto v kuchyni

Kernotto se v kuchyni používá jako:
- lehká příloha,
- k přípravě karbanátků,
- do masových či zeleninových směsí,
- do polévek.
Z důvodu nižšího množství vlákniny se významně zkracuje doba jeho vaření, není potřeba jej proto předem namáčet. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.