Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Špalda klíčená

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Špalda klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

177 kcal

Energie kJ

738 kJ

Bílkoviny

7 g

Sacharidy

28 g

Tuky

2 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7 g) Sacharidy (28 g) Tuky (2 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.6 %) Sacharidy (66.4 %) Tuky (10.2 %) Vláknina (6.8 %)

Jedná se o klíčená zrna špaldy (Triticum spelta) - prastarého nešlechtěného druhu pšenice. V Evropě byla pěstována již před 8000 lety, v Palestině před 9000 lety. Později ji částečně nahradila šlechtěná pšenice, díky větším výnosům. Nyní je špalda považována za její zdravější alternativu. Na špaldě si pochutnávali také Egypťané, Keltové, Asyřané i Germáni. Dnes je špalda oblíbená především na Blízkém východě, v USA a Kanadě. 

Klíčená špalda a zdraví 

Klíčená špalda je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů.
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčená špalda je také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahuje malé množství lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčená semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Klíčená špalda v kuchyni

Příprava klíčených zrn pšenice je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. 
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.