Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Špalda

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Špalda

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

361 kcal

Energie kJ

1507 kJ

Bílkoviny

15 g

Sacharidy

62.3 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

7.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15 g) Sacharidy (62.3 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (7.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.4 %) Sacharidy (72.3 %) Tuky (6 %) Vláknina (4.3 %)

Špalda (Triticum spelta) je prastarý nešlechtěný druh pšenice. V Evropě byla pěstována již před 8000 lety, v Palestině před 9000 lety. Později ji částečně nahradila šlechtěná pšenice, díky větším výnosům. Nyní je špalda považována za její zdravější alternativu. Na špaldě si pochutnávali také Egypťané, Keltové, Asyřané i Germáni. Dnes je špalda oblíbená především na Blízkém východě, v USA a Kanadě. 

Špalda a zdraví

Špalda obsahuje lepek, není proto vhodná pro bezlepkovou dietu.  
Špalda patří mezi obiloviny s největším zastoupením bílkovin. Obsahuje vyšší podíl vlákniny, minerálů a vitamínu B komplexu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Špalda v kuchyni

Ze špaldy se vyrábí:
- celozrnná mouka,
kernotto,
bulgur,
- těstoviny.
Má specifickou ořechovou chuť, díky tomu se ze zrn praží špaldová káva.  
V kuchyni se využívá jako příloha, známým pokrmem ze špaldy je špaldoto, které se připravuje podobně jako rizoto. 
Je vhodná pro nakličování, čímž se zvýší její nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením poléveksalátů nebo pomazánek.
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.