Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna
Energie kcal
361 kcal
Energie kJ
1507 kJ
Bílkoviny
15 g
Sacharidy
62.3 g
Tuky
2.4 g
Vláknina
7.7 g
Špalda (Triticum spelta) je prastarý nešlechtěný druh pšenice. V Evropě byla pěstována již před 8000 lety, v Palestině před 9000 lety. Později ji částečně nahradila šlechtěná pšenice, díky větším výnosům. Nyní je špalda považována za její zdravější alternativu. Na špaldě si pochutnávali také Egypťané, Keltové, Asyřané i Germáni. Dnes je špalda oblíbená především na Blízkém východě, v USA a Kanadě.
Špalda obsahuje lepek, není proto vhodná pro bezlepkovou dietu.
Špalda patří mezi obiloviny s největším zastoupením bílkovin. Obsahuje vyšší podíl vlákniny, minerálů a vitamínu B komplexu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ze špaldy se vyrábí:
- celozrnná mouka,
- kernotto,
- bulgur,
- těstoviny.
Má specifickou ořechovou chuť, díky tomu se ze zrn praží špaldová káva.
V kuchyni se využívá jako příloha, známým pokrmem ze špaldy je špaldoto, které se připravuje podobně jako rizoto.
Je vhodná pro nakličování, čímž se zvýší její nutriční hodnota - klíčky jsou výborným zpestřením polévek, salátů nebo pomazánek.
Celá zrna obsahují vyšší podíl nerozpustných forem vlákniny, při jejich zpracování v kuchyni je potřeba je důkladně vařit (minimálně 25 minut). Výhodnější je příprava v tlakovém hrnci, kde takto připravená zrna jsou snadněji stravitelná.