Energie kcal
372 kcal
Energie kJ
1556 kJ
Bílkoviny
44 g
Sacharidy
32 g
Tuky
2 g
Vláknina
18 g
Sójové maso je označení pro technologicky zpracovanou (odtučněnou) sójovou mouku, která se pomocí extruze formuje do požadovaného tvaru. Vyrábí se v podobě kostiček nebo nudliček, slouží jako surovina pro další kulinářskou úpravu.
Sójové maso je velmi bohatým zdrojem bílkovin, které jsou považovány za vysoce kvalitní (mají vyvážený poměr esenciálních aminokyselin). Tento produkt se proto velmi často označuje za kvalitní náhradu živočišných zdrojů bílkovin. Z důvodu technologické úpravy je tato potravina ve srovnání se sójovými boby poměrně dobře stravitelná.
Poskytuje významné množství draslíku, hořčíku a vápníku, doporučují se proto ve stravě kardiaků a sportovců.
Obsahují vyšší množství purinů, lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat.
Výrobek obsahuje naprosté minimum tuků, doporučuje se tak často u redukčních diet. Protože je produkt tepelně zpracovaný, obsahuje ve srovnání s nezpracovanou sójou pouze zlomkové množství fytátů, které komplikují trávicí pochody a snižují vstřebávání některých minerálních látek.
Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sójové maso slouží jako surovina pro další úpravy, a to většinou pro slané varianty pokrmů:
- vaření,
- dušení,
- pečení,
- smažení.
Sójové maso je - podobně jako živočišné maso - bez výraznější chuti, je potřeba jej proto ochutit. Kombinuje se s dalšími surovinami (zelenina, obiloviny, koření...) stejně, jako je tomu u masa živočichů.