Energie kcal
418 kcal
Energie kJ
1746 kJ
Bílkoviny
34 g
Sacharidy
12 g
Tuky
21 g
Vláknina
18 g
Sójové boby jsou semena sóji luštinaté (Glycine max). Tato luštěnina pochází původně z Číny, v dnešní době se pěstuje běžně na celém světě v oblastech trpů, subtropů i mírného pásma.
Sójové boby jsou - podobně jako ostatní luštěniny - bohaté na bílkoviny, podíl proteinů je nejvyšší ze všech druhů rostlin (přibližně 35%). Tyto bílkovny navíc patří v rostlinné říši mezi nejkvalitnější.
Současně poskytují významné množství draslíku a vápníku, doporučují se proto ve stravě kardiaků a sportovců. Pyšní se i naprůměrným podílem hořčíku.
Obsahují vyšší množství purinů, lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat.
Jsou bohaté na tuky s vyšším poměrem nenasycených.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sójové boby slouží jako vstupní surovina pro výrobu celé řady dalších potravin - mouky, mléka, oleje, jogurtů, tofu, miso past, sójových omáček, tempehu, natta, "masa" aj.
Z důvodu vyššího obsahu antinutričních látek ve slupce je vhodné je před tepelnou úpravou delší dobu namáčet.
Boby mají jemnou ořechovou chuť, běžně se používají uvařené do:
- polévek,
- salátů,
- hlavních chodů jako zdroj bílkovin.
Je možné je i pražit a konzumovat jako ořechy.