Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Sójové boby

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Sójové boby

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

418 kcal

Energie kJ

1746 kJ

Bílkoviny

34 g

Sacharidy

12 g

Tuky

21 g

Vláknina

18 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (34 g) Sacharidy (12 g) Tuky (21 g) Vláknina (18 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (34.1 %) Sacharidy (12 %) Tuky (45.3 %) Vláknina (8.6 %)

Sójové boby jsou semena sóji luštinaté (Glycine max). Tato luštěnina pochází původně z Číny, v dnešní době se pěstuje běžně na celém světě v oblastech trpů, subtropů i mírného pásma. 

Sójové boby a zdraví

Sójové boby jsou  - podobně jako ostatní luštěniny - bohaté na bílkoviny, podíl proteinů je nejvyšší ze všech druhů rostlin (přibližně 35 %). Tyto bílkovny navíc patří v rostlinné říši mezi nejkvalitnější.
Současně poskytují významné množství draslíku a vápníku, doporučují se proto ve stravě kardiaků a sportovců. Pyšní se i naprůměrným podílem hořčíku
Obsahují vyšší množství purinů, lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat.
Jsou bohaté na tuky s vyšším poměrem nenasycených.

Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Sójové boby v kuchyni

Sójové boby slouží jako vstupní surovina pro výrobu celé řady dalších potravin - mouky, mléka, oleje, jogurtů, tofu, miso past, sójových omáček, tempehu, natta, "masa" aj.
Z důvodu vyššího obsahu antinutričních látek ve slupce je vhodné je před tepelnou úpravou delší dobu namáčet.
Boby mají jemnou ořechovou chuť, běžně se používají uvařené do:
polévek,
salátů,
- hlavních chodů jako zdroj bílkovin.
Je možné je i pražit a konzumovat jako ořechy.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.