Kurzy ATAC

Sojanéza

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Sojanéza

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

308 kcal

Energie kJ

1286 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

5 g

Tuky

30 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (5 g) Tuky (30 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.7 %) Sacharidy (6.8 %) Tuky (87.9 %) Vláknina (2.6 %)

Sojanéza je rostlinnou variantou majonézy. Vyrábí se ze sójového mléka, rostlinného oleje a řady dalších surovin (zahušťovadel, ochucovadel, zvýrazňovačů chuti, stabilizátorů, emulgátorů aj.). Je možné ji i snadno vyrobit v domácích podmínkách (rostlinný olej, sójové mléko, sůl, hořčice, ocet nebo citronová šťáva, koření dle vlastní volby).

Sojanéza a zdraví

Ve srovnání s klasickou majonézou obsahuje sojanéza příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými, a neobsahuje cholesterol.
Sojanéza má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Sojanéza v kuchyni

Sojanéza se v kuchyni používá stejným způsobem, jako majonéza, tedy k dochucení pokrmů. 
Je součástí různých druhů omáček dresinků ve slaných i sladkých receptech.