Energie kcal
308 kcal
Energie kJ
1286 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
5 g
Tuky
30 g
Vláknina
4 g
Sojanéza je rostlinnou variantou majonézy. Vyrábí se ze sójového mléka, rostlinného oleje a řady dalších surovin (zahušťovadel, ochucovadel, zvýrazňovačů chuti, stabilizátorů, emulgátorů aj.). Je možné ji i snadno vyrobit v domácích podmínkách (rostlinný olej, sójové mléko, sůl, hořčice, ocet nebo citronová šťáva, koření dle vlastní volby).
Ve srovnání s klasickou majonézou obsahuje sojanéza příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými, a neobsahuje cholesterol. Sojanéza má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sojanéza se v kuchyni používá stejným způsobem, jako majonéza, tedy k dochucení pokrmů. Je součástí různých druhů omáček a dresinků ve slaných i sladkých receptech.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.