Kategorie: Ořechy a semena / Ostatní
Energie kcal
204 kcal
Energie kJ
852 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
20 g
Tuky
10 g
Vláknina
0.3 g
Kešu smetana je rostlinnou náhražkou živočišné smetany, vyrábí se z nažky plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Původně pochází z Brazílie, dnes je rozšířen v tropických oblastech celého světa.
Ve srovnání se smetanou vyráběnou z živočišných zdrojů obsahuje kešu mnohem příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými, dominují mononenasycené (omega-9). Kešu smetana je poměrně bohatým zdrojem draslíku a hořčíku - oba minerály mají pozitivní vliv na funkci srdečně-cévního systému. Kešu smetana má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kešu smetana má široké využití. Je možné ji použít:
- jako ochucovadlo do čaje nebo kávy,
- do kaší,
- pro zjemnění polévek,
- do omáček,
- jako součást smoothie,
- do dezertů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.