Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Ostatní
Energie kcal
99 kcal
Energie kJ
412 kJ
Bílkoviny
0.4 g
Sacharidy
5.4 g
Tuky
8 g
Vláknina
1 g
Rýže (Oryza sativa) patří k nejrozšířenějším obilovinám mírného pásma. Pěstuje se především pro zrno, ze kterého dále získáváme vločky, mouku, z níž se vyrábí těstoviny, případně další deriváty jako například mléko či smetana.
Rýžová smetana není zdrojem lepku, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
Ve srovnání se smetanou vyráběnou z živočišných zdrojů obsahuje rýžová mnohem příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými.
Rýžová smetana má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Rýžová smetana má široké využití. Je možné ji použít:
- jako ochucovadlo do čaje nebo kávy,
- do kaší,
- pro zjemnění polévek,
- do omáček,
- jako součást smoothie,
- do dezertů.