Kurzy ATAC

Smetana rýžová

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Ostatní

Smetana rýžová

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

99 kcal

Energie kJ

412 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

5.4 g

Tuky

8 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (5.4 g) Tuky (8 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.7 %) Sacharidy (23 %) Tuky (73.3 %) Vláknina (2 %)

Rýže (Oryza sativa) patří k nejrozšířenějším obilovinám mírného pásma. Pěstuje se především pro zrno, ze kterého dále získáváme vločky, mouku, z níž se vyrábí těstoviny, případně další deriváty jako například mléko či smetana.

Rýžová smetana a zdraví

Rýžová smetana není zdrojem lepku, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Ve srovnání se smetanou vyráběnou z živočišných zdrojů obsahuje rýžová mnohem příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými. Rýžová smetana má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýžová smetana v kuchyni

Rýžová smetana má široké využití. Je možné ji použít:
- jako ochucovadlo do čaje nebo kávy,
- do kaší,
- pro zjemnění polévek,
- do omáček,
- jako součást smoothie,
- do dezertů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.