Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Smetana ovesná

Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní

Smetana ovesná

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

98 kcal

Energie kJ

410 kJ

Bílkoviny

0.3 g

Sacharidy

5.6 g

Tuky

7.7 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.3 g) Sacharidy (5.6 g) Tuky (7.7 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 %) Sacharidy (23.9 %) Tuky (70.7 %) Vláknina (4.1 %)

Ovesná smetana je rostlinnou náhražkou živočišné smetany, vyrábí se ze zrn ovsa (Avena).

Ovesná smetana a zdraví

Ve srovnání se smetanou vyráběnou z živočišných zdrojů obsahuje ovesná mnohem příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými. Ovesná smetana je zdrojem lepku, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Zajímavým přínosem je i obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Ovesná smetana má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ovesná smetana v kuchyni

Ovesná smetana má široké využití. Je možné ji použít:
- jako ochucovadlo do čaje nebo kávy,
- do kaší,
- pro zjemnění polévek,
- do omáček,
- jako součást smoothie,
- do dezertů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.