Kategorie: Ořechy a semena / Ostatní
Energie kcal
129 kcal
Energie kJ
537 kJ
Bílkoviny
7 g
Sacharidy
2 g
Tuky
10 g
Vláknina
0.3 g
RAW mandlová smetana je rostlinnou náhražkou živočišné smetany, vyrábí se z plodů Mandloně obecné (Prunus dulcis) za studena. Jedná se o peckovici pocházející z Afriky a Asie, odkud byla rozšířena do teplých oblastí celého světa. Největším producentem jsou USA.
Ve srovnání se smetanou vyráběnou z živočišných zdrojů obsahuje mandlová mnohem příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými, dominují mononenasycené (omega-9). Mandlová smetana je poměrně bohatým zdrojem draslíku a vitamínu E - obě složky mají pozitivní vliv na funkci srdečně-cévního systému. Mandlová smetana má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
RAW mandlová smetana má široké využití. Je možné ji použít:
- jako ochucovadlo do čaje nebo kávy,
- do kaší,
- pro zjemnění polévek,
- do omáček,
- jako součást smoothie,
- do dezertů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.