Kategorie: Ořechy a semena / Ostatní
Energie kcal
224 kcal
Energie kJ
937 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
3.5 g
Tuky
22 g
Vláknina
1.4 g
Lehce stravitelná alternativa ke smetaně živočišné se získává lisováním dužiny kokosu v horké vodě. I v tuzemsku je k dostání, pokud ji neseženete, vyrobte si ji vymačkáním kokosové dužiny svépomocí. Kokosová smetana je de facto stejný produkt jako kokosové mléko, má ale mnohem hustší konzistenci – při pokojové teplotě je hustá až pastovitá.
Kokosová smetana neobsahuje laktózu, je proto vhodná pro osoby se špatnou snášenlivostí mléčného cukru. Další výhodou je fakt, že na rozdíl od živočišného mléka neobsahuje cholesterol. Je ale bohatým zdrojem tuků, s touto informací je nutné počítat při hodnocení energetické bilance.
Kokosová smetana se v kuchyni uplatní všude tam, kde používáte smetanu živočišnou, v teplé i studené kuchyni:
- polévky,
- dezerty,
- omáčky,
- zmrzliny.
Nahradí oleje a margaríny. Při vaření se kokosová smetana nesráží, naředěná (jeden díl smetany, čtyři díly vody) je výbornou alternativou kravského mléka. Významnou roli hraje kokosová smetana v asijské kuchyni, především pak v thajské.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.