Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Smetana kokosová

Kategorie: Ořechy a semena / Ostatní

Smetana kokosová

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

224 kcal

Energie kJ

937 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

3.5 g

Tuky

22 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (3.5 g) Tuky (22 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.7 %) Sacharidy (6.5 %) Tuky (88.5 %) Vláknina (1.3 %)

Lehce stravitelná alternativa ke smetaně živočišné se získává lisováním dužiny kokosu v horké vodě. I v tuzemsku je k dostání, pokud ji neseženete, vyrobte si ji vymačkáním kokosové dužiny svépomocí. Kokosová smetana je de facto stejný produkt jako kokosové mléko, má ale mnohem hustší konzistenci – při pokojové teplotě je hustá až pastovitá. 

Kokosová smetana a zdraví

Kokosová smetana neobsahuje laktózu, je proto vhodná pro osoby se špatnou snášenlivostí mléčného cukru. Další výhodou je fakt, že na rozdíl od živočišného mléka neobsahuje cholesterol. Je ale bohatým zdrojem tuků, s touto informací je nutné počítat při hodnocení energetické bilance.

Kokosová smetana v kuchyni

Kokosová smetana se v kuchyni uplatní všude tam, kde používáte smetanu živočišnou, v teplé i studené kuchyni:
polévky,
- dezerty,
- omáčky,
- zmrzliny.

Nahradí oleje a margaríny. Při vaření se kokosová smetana nesráží, naředěná (jeden díl smetany, čtyři díly vody) je výbornou alternativou kravského mléka. Významnou roli hraje kokosová smetana v asijské kuchyni, především pak v thajské.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.