Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šmakoun

Kategorie: Vejce / Vejce

Šmakoun

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

72 kcal

Energie kJ

298 kJ

Bílkoviny

14 g

Sacharidy

2.6 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14 g) Sacharidy (2.6 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (82.2 %) Sacharidy (15.3 %) Tuky (2.5 %) Vláknina (0 %)

Šmakoun je produkt vyráběný tepelným zpracováním vaječných bílků.  Často se obohacuje o některé nutričně hodnotné látky nebo koření, od toho se odvíjí i jeho následné využití při přípravě jídel.

Šmakoun a zdraví

Šmakoun je koncentrovaným zdrojem kvalitních bílkovin. Neobsahuje prakticky žádné tuky ani cholesterol, je přirozeně bezlepkový s nízkou energetickou hodnotou. Toto specifické složení mohou ocenit především lidé:
- postižení diabetem, 
- trpící celiakií
- v redukčních dietách,
- se zvýšenou potřebou bílkovin (sportovci, děti).

Šmakoun v kuchyni

Šmakoun lze zpracovat téměř na všechny způsoby. Využití je proto velmi široké, např.:
- dezerty,
- pomazánky,
- masné výrobky,
- zapékaná jídla,
- saláty.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.