Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Slzovka neloupaná

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Slzovka neloupaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

347 kcal

Energie kJ

1449 kJ

Bílkoviny

13.4 g

Sacharidy

53 g

Tuky

5.3 g

Vláknina

10.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (13.4 g) Sacharidy (53 g) Tuky (5.3 g) Vláknina (10.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.2 %) Sacharidy (64 %) Tuky (13.8 %) Vláknina (6.1 %)

Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi) je divoká tráva podobná ječmenu, ze které se používají semena. Často se označují jako "Jobovy slzy", protože svým tvarem připomínají slzy. Původně pochází z východní Asie, dnes se komerčně pěstuje v tropech a subtropech. Slzovka patří k nejdéle pěstovaným kulturním obilovinám vůbec, důležité místo v jídelníčku měla ve starém Egyptě, Řecku či předkřesťanské Palestině.

Slzovka a zdraví

Slzovka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. V semenech byla analyzována látka s protirakovinným vlivem. V lidové medicíně se používá jako prostředek s detoxikačními účinky. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Slzovka v kuchyni

Chuťově je slzovka mírně sladká a nevýrazná, v pokrmech zásadně neovlivňuje výslednou chuť. U slaných receptů doporučujeme slzovku vařit s kořenovou zeleninou – její chuť bude lepší. Před vařením je vhodné slzovku namáčet (obvykle několik hodin). 
Zrna se používají jako příloha. Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
kaše.
Slzovku je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.