Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
347 kcal
Energie kJ
1449 kJ
Bílkoviny
13.4 g
Sacharidy
53 g
Tuky
5.3 g
Vláknina
10.5 g
Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi) je divoká tráva podobná ječmenu, ze které se používají semena. Často se označují jako "Jobovy slzy", protože svým tvarem připomínají slzy. Původně pochází z východní Asie, dnes se komerčně pěstuje v tropech a subtropech. Slzovka patří k nejdéle pěstovaným kulturním obilovinám vůbec, důležité místo v jídelníčku měla ve starém Egyptě, Řecku či předkřesťanské Palestině.
Slzovka je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
V semenech byla analyzována látka s protirakovinným vlivem. V lidové medicíně se používá jako prostředek s detoxikačními účinky.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Chuťově je slzovka mírně sladká a nevýrazná, v pokrmech zásadně neovlivňuje výslednou chuť.
U slaných receptů doporučujeme slzovku vařit s kořenovou zeleninou – její chuť bude lepší.
Před vařením je vhodné slzovku namáčet (obvykle několik hodin).
Zrna se používají jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
- mouka,
- kaše.
Slzovku je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.