Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Slunečnice semena klíčená

Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená

Slunečnice semena klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

278 kcal

Energie kJ

1162 kJ

Bílkoviny

9 g

Sacharidy

5.2 g

Tuky

23.4 g

Vláknina

3.8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9 g) Sacharidy (5.2 g) Tuky (23.4 g) Vláknina (3.8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.6 %) Sacharidy (7.8 %) Tuky (75.9 %) Vláknina (2.7 %)

Jedná se o klíčená semínka jednoleté rostliny rodu slunečnice (Helianthus), která získala jméno podle řeckého boha slunce Helia. Původně rostlina pochází ze Severní Ameriky, odkud se rozšířila do celého světa. V Evropě se začala pěstovat koncem 16. století a u nás je v současné době po řepce nejdůležitější olejnatou plodinou. 

Slunečnicová semínka klíčená a zdraví 

Sliunečnicová klíčená semínka jsou - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů.
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčená slunečnicová semínka jsou také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Slunečnicová semínka klíčená v kuchyni

Příprava klíčených slunečnicových semen je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 1-3 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Klíčenou slunečnici je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.​ Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.