Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená
Energie kcal
278 kcal
Energie kJ
1162 kJ
Bílkoviny
9 g
Sacharidy
5.2 g
Tuky
23.4 g
Vláknina
3.8 g
Jedná se o klíčená semínka jednoleté rostliny rodu slunečnice (Helianthus), která získala jméno podle řeckého boha slunce Helia. Původně rostlina pochází ze Severní Ameriky, odkud se rozšířila do celého světa. V Evropě se začala pěstovat koncem 16. století a u nás je v současné době po řepce nejdůležitější olejnatou plodinou.
Sliunečnicová klíčená semínka jsou - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů.
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčená slunečnicová semínka jsou také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, draslíku, hořčíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Příprava klíčených slunečnicových semen je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 1-3 dny naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod.
Klíčenou slunečnici je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.