Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šípky zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Šípky zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

245 kcal

Energie kJ

1023 kJ

Bílkoviny

1.3 g

Sacharidy

46 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

22 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 g) Sacharidy (46 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (22 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.2 %) Sacharidy (78.7 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (18 %)

Šípek je označení pro plod růže (Rosa). Jedná se o keřovitou rostlinu, která zastupuje více než 100 druhů rostlin, v potravinářství se používají plody růže šípkové (Rosa canina). Plody (označované jako Fructus cynosbati) mají červenou barvu, jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm, v syrovém stavu mají sladko-trpkou chuť.

Šípky zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrový ananas je bohatým zdrojem draslíku, vitamínu C rutinu, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy, platí to i pro enzym bromelin (pomáhá štěpit bílkoviny), na který je syrový ananas poměrně bohatý.

Šípky zavařené v kuchyni

Zavařené šípky se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.