Energie kcal
245 kcal
Energie kJ
1023 kJ
Bílkoviny
1.3 g
Sacharidy
46 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
22 g
Šípek je označení pro plod růže (Rosa). Jedná se o keřovitou rostlinu, která zastupuje více než 100 druhů rostlin, v potravinářství se používají plody růže šípkové (Rosa canina). Plody (označované jako Fructus cynosbati) mají červenou barvu, jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm, v syrovém stavu mají sladko-trpkou chuť.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrový ananas je bohatým zdrojem draslíku, vitamínu C a rutinu, jejich podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy, platí to i pro enzym bromelin (pomáhá štěpit bílkoviny), na který je syrový ananas poměrně bohatý.
Zavařené šípky se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.