Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šípek kandovaný

Kategorie: Ovoce / Kandované

Šípek kandovaný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

330 kcal

Energie kJ

1381 kJ

Bílkoviny

1.6 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.6 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2 %) Sacharidy (88.7 %) Tuky (0.8 %) Vláknina (8.5 %)

Šípek je označení pro plod růže (Rosa). Jedná se o keřovitou rostlinu, která zastupuje více než 100 druhů rostlin, v potravinářství se používají plody růže šípkové (Rosa canina). Plody (označované jako Fructus cynosbati) mají červenou barvu, jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm, v syrovém stavu mají sladko-trpkou chuť. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované šípky a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované šípky v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.