Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šípek čerstvý

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Šípek čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

217 kcal

Energie kJ

905 kJ

Bílkoviny

1.6 g

Sacharidy

38 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

24 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.6 g) Sacharidy (38 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (24 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.1 %) Sacharidy (73.5 %) Tuky (1.2 %) Vláknina (22.2 %)

Šípek je označení pro plod růže (Rosa). Jedná se o keřovitou rostlinu, která zastupuje více než 100 druhů rostlin, v potravinářství se používají plody růže šípkové (Rosa canina). Plody (označované jako Fructus cynosbati) mají červenou barvu, jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm, v syrovém stavu mají sladko-trpkou chuť.

Šípky a zdraví

Šípky jsou bohatým zdrojem draslíkuvitamínu C a rutinu, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šípky v kuchyni

Šípky se běžně konzumují v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást omáček pro sladké i slané (masité) chody,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást čajových směsí.
Šípky se používají i k sušení.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.