Energie kcal
217 kcal
Energie kJ
905 kJ
Bílkoviny
1.6 g
Sacharidy
38 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
24 g
Šípek je označení pro plod růže (Rosa). Jedná se o keřovitou rostlinu, která zastupuje více než 100 druhů rostlin, v potravinářství se používají plody růže šípkové (Rosa canina). Plody (označované jako Fructus cynosbati) mají červenou barvu, jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm, v syrovém stavu mají sladko-trpkou chuť.
Šípky jsou bohatým zdrojem draslíku, vitamínu C a rutinu, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Šípky se běžně konzumují v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást omáček pro sladké i slané (masité) chody,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást čajových směsí.
Šípky se používají i k sušení.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.