Energie kcal
142 kcal
Energie kJ
591 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
20 g
Tuky
1 g
Vláknina
18 g
Druh jedlé houby nazývané houževnatec jedlý (Lentinula edodes) pocházející původně z Asie. Svůj název získala složením slov shii = dub, take = houba. Je typická především pro asijskou kuchyni, v dnešní době se úspěšně rozšířila do celého světa. V kuchyni je typická lahodnou chutí a silným aroma.
Podobně jako hlíva je i houževnatec bohatým zdrojem beta-glukanů, díky kterým má imunostimulační, antiinfekční, protinádorové a radioprotektivní účinky. Její nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Má tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Shiitake má velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
V kuchyni má všestranné použití – od různých tepelných úprav až po sušení, nakládání a kvašení (fermentaci). Používá se především ve slané kuchyni jako součást:
- polévek,
- gulášů,
- masitých pokrmů,
- salátů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.